Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

A lélek hossza

A lélek hossza
Borító: Ragasztott
ISBN: 9789635560356
Nyelv: magyar
Méret: 145*200
Tömeg: 406 g
Oldalszám: 247
Megjelenés éve: 2020
-10%
4 500 Ft
4 050 Ft
Kosárba
Raktáron

A lélek hossza

A lélek hossza című könyv tanulmányokat, kritikákat, esszéket és irodalmi jegyzeteket tartalmaz. Az utolsó hasonló jellegű kötetem 2012-ben jelent meg a pozsonyi Madách-Posonium Könyvkiadónál (Faustus Pozsonyban címmel), de mivel ez a kiadvány terjesztési és egyéb okoknál fogva alig került el az olvasókhoz (kritikai visszhangtalanságából is erre lehet következtetni), néhány írást (főleg születésnapi köszöntőket és nekrológokat) abból is átvettem jelen gyűjteményembe, de az anyag döntő többsége a 2012 óta eltelt nyolc év termése, s könyvalakban itt jelenik meg először. Tanulmányaim és kritikáim, érdeklődésemnek megfelelően, főleg költői életművekről, illetve egyes verskötetekről szólnak. (De nem csak: Próza címmel külön ciklus szól néhány prózaírónkról is.) Költőtől való a kötetem címe is: a „lélek hosszáról” Radnóti Miklós ír a Levél a hitveshez című versében, így: „megjártam érted én a lélek hosszát”. A vers, s vele együtt az értelmezője, mindig a „lélek hosszát” járja, a kritikus a költővel s művével a lélek terében és idejében együtthaladva jut el a mű lehetséges jelentéséig (a megértés kegyelmi állapotáig) és a racionális hatáselemzések gyakorlatáig.

A szemlézésre és értékelésre általam kiválasztott költők, írók névsorában ilyenféleképpen az olvasó hiába keres rendszert. A választásaim szubjektívak: csak kedves költőimről, íróimról szoktam írni, a „kiválasztottaimról”. A „kritika” szó görög eredetijének, a „krinó”-nak megfelelően. (Krinó = kiválasztani.)
A választásom tehát egyben kritika is: pozitív kritika. Néhány név a „kiválasztottaim” sorát jelzendő, kedvcsinálónak: József Attila, Radnóti Miklós, Dsida Jenő, Weöres Sándor, Tolnai Ottó, Kőrizs Imre, Ottlik Géza, Esterházy Péter, Lengyel Péter, Grendel Lajos, Bohumil Hrabal, Vladimír Holan, Milan Rúfus.

Tőzsér Árpád

Kapcsolódó könyvek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom