Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

Baráti tanácsok amatőr őstörténészeknek

Baráti tanácsok amatőr őstörténészeknek
Borító: Ragasztott
ISBN: 9786155601347
Nyelv: magyar
Méret: 21,6
Oldalszám: 342
Megjelenés éve: 2017
-10%
3 600 Ft
3 240 Ft
Kosárba
Raktáron

Baráti tanácsok amatőr őstörténészeknek

"A magyar őstörténet - amin a magyarság Árpád-féle honfoglalás előtti történetét értjük - hálás téma. Emiatt sokan foglalkoznak vele, hivatásos történészek, amatőrök, dilettánsok egyaránt. Mivel korunkban mindenkinek joga van kiadni szinte bármit, illetve mindenkinek joga van ostobának lenni. Ha ez a két dolog szerencsétlen módon találkozik, összegabalyodik, az érthető módon nem annyira örvendetes. Még kevésbé az, ha harmadik elemként megjelenik a magyar őstörténet."

"Jelen könyv három részből áll. Az első részben módszertani ajánlásokat fogalmazok meg annak - remélhetően nem hiú - reményében, hogy lesznek olyan jelenlegi vagy jövőbeli amatőr őstörténészek, akik megfogadják és betartják azokat. A legterjedelmesebb, mondhatni központi rész - azaz a munka veleje - az óvatosságra okot adó témákra igyekszik felhívni a figyelmet. Az utolsó részben a lehetséges kutatási témákra próbálom ráirányítani az érdeklődést, melyek érdemi megoldása valószínűleg erős lökést adnak a magyar őstörténet-kutatás kátyúba ragadt szekerének."

A kötet TARTALMA:

• I. MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK:
(Mi az őstörténet? - Hivatásos, - amatőr, - dilettáns - Az objektív történetírás mítosza - A források használata - A szakirodalom használata - Szerkesztés, stílus, hivatkozás, jegyzetelés)

• II. MITŐL ÓVAKODJUNK?
A nyelvészet, avagy a nyelvészkedés diszkrét bája
(Elöljáró gondolatok - Az etimologizálás hívogató csapdája - A sumer-szál - A magyar mint ősnyelv? - Népneveink sokasága - Óvatosan a rovással!)

A Kitalált középkor
(A Kitalált középkor „elméletében” való hit háttere - A Kitalált középkor elméletének állításai, érvrendszere és annak cáfolata)

A sosemvolt források
(Az Arvisura - Az iszfaháni kódex - Szent István rovásírást tiltó rendelete - Az I. András korabeli imák - Az Orosius idézet - A Kassai-kódex - A Csíki Székely Krónika)

Bárholország, avagy az őshaza kérdése
(Szkítia - Magna Hungaria - Jugria - Ami már megdőlt: a nyugat szibériai őshaza elmélete - Ami még nincs kizárva: A Kárpát-medencei őshaza elmélete - Az archeobotanika - Az antropológia - Gén és vér)

Káosz az égben, káosz a földön, avagy az ősmagyarok vallási élete
(Bevezetés, avagy az ősvalláskutatás nehézségei - Egyistenhívők vagy többistenhívők voltak-e őseink? - A „Magyarok Istene”, Ármány, Hadúr és Damasek - Milyen vallási utakat követett/követhetett a Szent István előtti magyarság? - Önmegfejthetetlensége, avagy az Isten szavunkról - A papok világa: sámán kontra táltos és a varázslatos mágus - „Pártus” Jézus, „Magyar Jézus”, avagy káosz a fejben)

Vegyes dolgok, apróságok
(A Trefort-idézet - Hunfalvy Pál szerepe - Dákok, dahák, dánok - Pártus = pártos? - Fekete-tenger = Mare Magiore = Magyar-tenger? - Nimród/Nimrud városa - Samas = Szemes - Jeruzsálem = Szent Sólyom - Attila kardja - Ősi állataink - Az Alföld az eurázsiai sztyeppe legnyugatibb nyúlványa?)

• III. KUTATÁSI AJÁNLÁSOK:
(A magyar őstörténet kutatási alapjai - Nyelv és rovás - Az idétlen időtlenség helyett kronológiai kutatások - Források és forrástalanság - Az őshaza-vizsgálatok lehetőségei - Vallás, mítosz, monda, mese - Népzene és szimbólumkutatás)
Kiadó: Attraktor
Kategória: Magyar történelem
Kapcsolódó könyvek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom