Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

Hölderlin a toronyban

Hölderlin a toronyban
Borító: Ragasztott
ISBN: 963747644x
Nyelv: magyar
Méret: 20
Oldalszám: 199
Megjelenés éve: 1995
-10%
990 Ft
891 Ft
Kosárba
Raktáron

Hölderlin a toronyban

A ​német irodalomtörténeti közgondolkodás Hölderlin életét – durván leegyszerűsítve – két nagy, egymástól élesen elütő korszakra osztja: az első a nappal, a második a hosszadalmas éjszakai sötétség időszaka. A kegyelet, mely az első harminchat esztendő műveit a költői hagyomány magasába emeli, a második a harminhatról jobbadán csak a pszichiátra szókincsével hajlandó beszélni. Ha eltekintünk Pierre Bertaux, Roman Jakobson vagy Bernadr Böschensein úttörő munkáitól, még ma is azt mondhatjuk: az életműnek ezt a részét irodalmi mértékkel alig értékelhető megnyilatkozásnak, a betegség tünetegyüttesének, az irodalmi kegyelet szívesen számon kívül hagyott gyakorlóterepének tekinti a hangadó irodalomtörténeti szemlélet. A német kiadások ennek a korszaknak az emlékeit vagy eleve nem is illesztik anyagukba, vagy ha igen, akkor tartózkdnak a magyarázattól, ha magyarázzák, akkor sietnek hozzáfűzni, hogy ez a teljesítmény nem nevezhető önálló, egynemű fejlődési fokozatnak.
Kötetünkben – Magyarországon első ízben – közreadjuk Hölderlinnek élete második felében keletkezett összes lírai alkotását, valamint szemelvényekben bemutatjuk a költő közvetlen környezetének írásba foglalt megfigyeléseit és híradásait. Munkánk, remélhetőleg, segít majd abban az eszmetörténeti erőfeszítésben, hogy tekintsük egységes egésznek Hölderlin életművét, és igyekezzünk megtalálni az életmű első feléből a második felébe mutató láthatatlan gondolat-íveket. Mélyebb szemlélet számára a költő életének „második fele” nem csupán az elmekórtan művelőinek kínál nyersanyagot, hanem Hölderlin költészetének barátjait is ismeretlen területekre vezeti.
A könyvben található, dőlt sorokban szedett Hölderlin-műveket, és a kortársak dokumentum értékű szövegeit Báthori Csaba fordításában és válogatásában adjuk közre. Az érett és eredeti szövegformálás megújíthatja régi ismereteinket, és új tapasztalatokat közvetít egy rejtelmes pozíció tüzetesebb megismeréséhez.
Kapcsolódó könyvek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom