Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

Zay Anna orvoskönyve - 1718

Zay Anna orvoskönyve - 1718
Borító: Fűzött
ISBN: 9786156173034
Nyelv: magyar
Méret: 150*215
Tömeg: 400 g
Oldalszám: 294
Megjelenés éve: 2020
-10%
3 900 Ft
3 510 Ft
Kosárba
Raktáron
A kedvezményes árak kizárólag a webshopunkon keresztül leadott megrendelésekre érvényesek!

Zay Anna orvoskönyve - 1718

A régi magyar életet és világot dokumentumokon keresztül bemutató sorozatunk könyvtárak, levéltárak vagy éppen magángyűjtemények mélyén rejtőzködő kéziratokat tesz megismerhetővé a mai olvasó számára. A sorozat új kötete Zay Anna, egy magyar nemesasszony 18. század eleji kéziratos orvosi könyvét mutatja be. Az olvasmányt a szerkesztő, Sárdi Margit tanulmánya és szójegyzéke teszi még élvezetesebbé.

,,Orcát mosni való víz, amely igen nagy secretum - Amikor ideje nyírfavizet venni,vágd meg a nyírfát, és amelly víz kifoly belolle,azzal a vízzel mossad az orcádat, igen szép orcád lészen minden orcán szokott mocsok nélkül, és gyenge."

,,Amelly asszony azt akarja, hogy az orcája meg ne ráncosodjék, hanem ifjú légyen - Végy egy új vasserpen[y]ot, tedd a tuzre, hogy jól megmelegedjék. Vedd tele a szájadot borral, és egyszersmind fecskendeztesd ki azt a bort a szádból arra a meleg serpen[y]ore, a fejedet pedig úgy takard bé ruhával, hogy a meleg
boros pára egésszen az orcádra menjen. Azután a bort öntsd ki belole, és ismét tüzesítsd meg a serpen[y]ot, vess réá egy darab mirhát, a füstit ruha által bocsásd az orcádra, és azzal a megfüstölt ruhával, amely a fejeden vólt, takard bé az orcádot, úgy menj el fekünni. Ezt cselekedd kétszer egy holnapba[n]: soha az orcád meg nem ráncosodik."

Kiadó: Attraktor
Kategória: Orvostudomány
Kapcsolódó könyvek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom