Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

Az elátkozott köztársaság - Az 1918-as összeomlás és forradalom története

Az elátkozott köztársaság - Az 1918-as összeomlás és forradalom története
Borító: Kötött
ISBN: 9786155715693
Nyelv: magyar
Méret: 20,3
Oldalszám: 486
Megjelenés éve: 2018
-10%
3 490 Ft
3 141 Ft
Kosárba
Raktáron

Az elátkozott köztársaság - Az 1918-as összeomlás és forradalom története

Hatos Pál könyve egy erős állítással indít: az 1918-as őszirózsás forradalommal kezdődik a modern magyar történelem. Innen jön összes vitánk, jelzőnk, héroszunk és árulónk. Ami leőtte volt - már lezárult..

Az első világháború négy pusztító évét követően a történelmi Magyarország 1918. október 31-én összeomlott. Győzött az "őszirózsás forradalom". A régi rendszer jelképét, Tiszta István korábbi miniszterelnököt meggyilkolták. Nem sokkal később megszűnt a királyság, és kikiáltották a "népköztársaságot".

Mindaz, ami a Károlyi Mihály nevével fémjelzett forradalom kitörésével elkezdődött, máig sem jutott nyugovópontra a magyar történeti emlékezetben. 1918 őszének lázas időszaka a maga részletiben, a maga konkrét személyiségeivel és emberi mozgatórugóival mégis feledésbe merült - már csak legendák élnek róla a köztudatban. Ez a könyv ezen a helyzeten változtat.

Hatos rendkívül műveltséggel vezet végig bennünket a háború végi Magyarországon, a forradalom hónapjain. Sűrű, de mégis olvasmányos művében utólagos igazságtevés helyett a források izgalmasan sokrétű beszámolóit szembesítve hozza közel hozzánk az események szereplőit, és teszi jól érthetővé a forradalom egyre radikálisabb és anarchikusabb történetét egészen az 1919. március 21-i kommunista hatalomátvételig, elősegítve, hogy árnyaltabban és mélyebben gondolkodjunk azokról a dolgokról is, amelyek azóta történtek velünk. Egy bizonyos: ha évtizedek múltán valamely diák a tanárától azt kérdezi, mit olvasson 1918--ról, a válasz az lesz: Olvassa Hatost!

Kiadó: Jaffa Kiadó
Kategória: Magyar történelem
Kapcsolódó könyvek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom