Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

Hatvannyolc akkor és azóta - (H)ősök, Utódok, Szellemek

Hatvannyolc akkor és azóta - (H)ősök, Utódok, Szellemek
Borító: Fűzött
ISBN: 9789630622080
Nyelv: magyar
Méret: 21
Oldalszám: 419
Megjelenés éve: 2007
-10%
2 900 Ft
2 610 Ft
Előrendelés
(Bejelentkezés szükséges)

Hatvannyolc akkor és azóta - (H)ősök, Utódok, Szellemek

Iskolai segédkönyvnek és a kortárs történelem iránt érdeklődőknek, szemtanúknak, túlélőknek és az új generáció mindenre nyitott tagjainak egyaránt ajánljuk Göbölyös N. László: Hatvannyolc akkor és azóta című könyvét, amely most jelent meg a Pallas Kiadó gondozásában.

Az újságíró-történész szerző, az 1960-as években csúcspontra ért „ellenkultúra" tántoríthatatlan híve és kutatója 1998-ban az 1968-as események 30. évfordulójára jelentette meg első összefoglaló munkáját Hatvannyolc: mozaikok egy igazi forradalomról címmel.

Azt azonban már a kötet megjelenésének pillanatában tudta, hogy a témának csak töredékét dolgozta fel és mint ahogy az egykori „hatvannyolc" sem csak azt az egy bizonyos „csillagévet" jelentette, hanem egy több évig tartó folyamatot, nyilvánvaló volt, hogy az akkori események, szellemi áramlatok hatása továbbélt, a korabeli szereplők nagy részével együtt, és továbbél egészen napjainkig. Ebben erősítették meg mindennapi hírügynökségi újságírói tapasztalatai is, amikor lépten-nyomon belebotlott még a napi hírekben is „68-ba". Így született meg, először egy, a Budapesti Lapban megjelent sorozat formájában az ötlet az újabb „hatvannyolcas könyv" megírására.
Göbölyös N. László hat éves munkájának és több évtizednyi személyes élményének gyümölcsét tartja kezében az olvasó: felidézheti az egykori diákmozgalmakat, amelyekből később kinőttek a „no global"-csoportok, de a rettegett terrorista szervezetek is, a vietnami háborút és a körülötte világszerte kialakult békemozgalmakat, amelyeknek körülményei kísértetiesen visszaköszönnek manapság az iraki háború kapcsán. De képet kapunk a fekete polgárjogi mozgalmakról, az elmúlt emberöltő istenkereséseiről, a rock-csillagok szociális érzékenységéről, valamint a szex és drog ma is kényesnek számító témájáról. Választ próbál adni a mai globális médiaterror születésére is. A könyv utolsó, legbővebb fejezete pedig a kelet-európai 68-at tárgyalja, amely a maga módján elvezetett az 1989-es rendszerváltások sorozatához, teljessé téve az „európai forradalmakat".

A kötetben bőséges jegyzetapparátus segít eligazodni a történések és személyek szövevényében. Annak idején a párizsi diákoknak egyik jelszava így hangzott: „Ez még csak a kezdet". Göbölyös N. László már túllépett 68 feltárásának kezdeti stádiumán, de e modern történelmi dzsungelben még sok-sok rejtelem vár a kíváncsiakra
Kapcsolódó könyvek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom