Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

Magyar közmondástár - Közmondások értelmező szótára példákkal szemléltetve

Magyar közmondástár - Közmondások értelmező szótára példákkal szemléltetve
Borító: Kötött
ISBN: 9789637094378
Nyelv: magyar
Méret: 24
Oldalszám: 824
Megjelenés éve: 2005
-10%
6 860 Ft
6 174 Ft
Kosárba
Raktáron

Magyar közmondástár - Közmondások értelmező szótára példákkal szemléltetve

A Magyar közmondástár közmondások mellett szólásmondások, szállóigék, közhelyszerű szólások, szentenciák, parabolák és időjárási regulák gyűjteménye is. A szótár 2000 ilyen frazeológiai egységet értelmez, magyaráz.

Nyelvünknek ezek a „virágai” azért értékesek számunkra, mert nemzedékről nemzedékre szállva őrzik és közvetítik az elődök tapasztalatait, megfigyeléseit. A Magyar közmondástárban jelenik meg először nemzeti kultúránk ezen értékes részének átfogó és sokoldalú feldolgozása.

A gyűjtemény a magyar földön keletkezettek mellett az idegen eredetű, de a magyar nyelvben meghonosodott közmondásokat is tartalmazza (főként bibliai, illetve görög és latin eredetűeket). Amennyiben ismert, minden esetben megadja a közmondás forrását és szerzőjét.

A szótár a közmondás legnépszerűbb alakja mellett tartalmazza annak változatait is, valamint bokorba szedve megadja a vele rokon, illetve ellentétes értelmű közmondásokat.

A közmondások használatát 5500 példa szemlélteti a XVI-XX. századi magyar irodalomból. A szótár bőségesen idéz régi irodalmunk képviselői (pl. Bornemisza Péter, Pázmány Péter, Mikes Kelemen) és a nagy klasszikusok (pl. Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond) műveiből. Napjaink kiválóságai (pl. Sütő András, Vámos Miklós, Esterházy Péter) és korunk folyóiratai is számos példának a forrásai.

A szótári rész végén teljes körű szómutató található, melyben az olvasó együtt láthatja azokat a közmondásokat, melyben az adott szó szerepel.

A Magyar közmondástár a legszélesebb körű közönség számára készült. A nyelvészek, irodalmárok, néprajzkutatók, újságírók, fordítók és a magyar nyelv tanárai mellett iskolások, egyetemisták, a magyar nyelv és irodalom szerelmesei vehetik hasznát.

A kötet szerzője, T. Litovkina Anna, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának professzora, Magyarországon és külföldön egyaránt elismert közmondáskutató, hat könyvet és több mint negyven tanulmányt írt a közmondásokról magyar, angol és orosz nyelven.

Kapcsolódó könyvek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom