Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

Szent Jeromos élete, írásai és vitái

Szent Jeromos élete, írásai és vitái
Borító: Fűzött
ISBN: 9789639484801
Nyelv: magyar
Oldalszám: 523
Megjelenés éve: 2003
-10%
2 900 Ft
2 610 Ft
Kosárba
Raktáron

Szent Jeromos élete, írásai és vitái

Az egyháztörténet egyik nagy egyéniségéről írott alapmunka J. N. D. Kelly professzor könyve. A szerző hatalmas felkészültséggel, filológiai alapossággal, de a nem szakemberek számára is könnyen befogadhatóan, rendkívül élvezetes stílusban mutatja be Szent Jeromos szellemi küzdelmekkel teli életét és munkásságát.

Szent Jeromos (331-420) az egyháztörténet egyik legnagyobb alakja, kiemelkedő író, szenvedélyes hitvitázó, korának legjelentősebb Szentírás-tudósa volt. Mint minden hozzá hasonló nagyság esetében, róla is végletesen megoszlottak a vélemények.

J. N. D. Kelly monográfiája bőséges forrásanyagra támaszkodva elemzi az egyházatya személyiségét, munkásságát. Jeromos érzéki természet volt, leveleiben gyakran bűnbánóan említi ifjúkori kicsapongásait. Megtérése után azonban megfogadta, hogy tartózkodni fog a testi örömöktől. A szüzességet tekintette ugyanis a kereszténységhez legméltóbb magatartásnak, és a források egybehangzó tanúsága szerint fogadalmát mindvégig megtartotta, pedig bőven lett volna alkalma engedni a kísértésnek: egy időben Róma előkelő özvegyeinek tartott rendszeres lelkigyakorlatokat, Szentírás-magyarázatokat. S bár ellenségei a szájukra vették, és igaztalan rágalmaikkal valósággal elüldözték az Örök Városból, kizárólag lelki, szellemi kapcsolat alakult ki közte és a hölgyek között.

A könyv szerzője nem emeli piedesztálra, de nem is deheroizálja Jeromost. Elismeri hatalmas műveltségét, megtérésének valódiságát, őszinteségét, Krisztus iránti nagyfokú tiszteletét, a világi hiúságokat elutasító aszketizmusát. Ugyanakkor nem hallgatja el, hogy a később szentté avatott egyházatya roppant hiú természet lévén, gyakran olvasottabbnak mutatta magát, mint amilyen a valóságban volt, s forrásait legtöbbször elhallgatta. Ellenfeleivel kíméletlen volt, s ha igaztalanul bántották, nem tartotta oda a másik orcáját, vitairataiban válogatás nélkül alkalmazta a sértőbbnél sértőbb kifejezéseket.

Az utókort azonban elsősorban monumentális életműve érdekli, aminek java része ma is élvezhető, maradandó alkotás.

Kiadó: Kairosz
Kategória: Vallás / kereszténység
Kapcsolódó könyvek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom