Barion Pixel
A szavak tettek.”

A kosár tartlama

Tovább a fizetéshez

Összesen fizetendő:

Új könyvek Atlantisz könyvek Minden bolti könyv Ajánlatunk Vásárlóink kedvencei Most különösen kedvező árú könyvek

Tekintse meg legújabb könyveinket

Csalódások kora

Csalódások kora
Borító: Kötött
ISBN: 9789632441665
Nyelv: magyar
Méret: 21.5
Oldalszám: 648
Megjelenés éve: 2010
-10%
4 990 Ft
4 491 Ft
Elfogyott

Csalódások kora

Ungvári Tamás legújabb kötete a szerző sokoldalúságának bizonysága. A Poétika, A regény és az idő, a Bevezetés az irodalomelméletbe, A feledés enciklopédiája, a Labirintusok után a művelődéstörténész több évtized kutatásainak eredményével jelentkezik; súlyos és megfontolandó érvekkel egy több évszázados perben: hatalmas tudományos felkészültséggel tárja fel eszmetörténeti, művelődésszociológiai, irodalomtörténeti nézőpontból a „zsidókérdés” magyarországi útját a reformkortól napjainkig. Műve elméleti alapvetés és történelmi nyomozás, a zsidó magyarság befogadásának és kirekesztési kísérleteinek izgalmas panorámája.
Ungvári professzor a felvilágosodás filozófiájától a jobboldali radikalizmusig követi nyomon az eszmetörténeti változásokat. Az izgalmas, olvasmányos stílusban megírt mű vitákat ismertet, és vitára ösztönöz a „kérdés” vizsgálatában.
A kötetet gazdag jegyzetapparátus és személynévmutató teszi jól használhatóvá a kutatók és az érdeklődő olvasók számára egyaránt.

„A »zsidókérdés« politikai pótkávé, ürügy. A politikai és gazdasági hatalom nélküli kisebbség »ügyével« előhozakodni ma tünet jellegű. […] A zsidó magyarság szellemi öröksége […] rendkívül erős. Mint a teher alatt növekvő pálma szökkent magasba az emancipáció termékeny talaján. Kultúrateremtő erőként, a magyar művelődés alkotóelemeként kitéphetetlen része a nemzeti, s ezáltal az egyetemes kulturális örökségnek. […] Munkámat elkésett, mégis aktuális védőbeszédnek szántam egy történelmi perben, mely a zsidó magyarság kulturális hozadékát vitatta egy már megsemmisített törvénykönyv alapján. Tárgyam összetettsége rászorított a történelmi, művelődés- és eszmetörténeti, szociológiai és irodalmi vizsgálatra, a szakirodalom minél teljesebb feldolgozására. S arra a „körkörös” módszerre, mely a köztudatba olykor jeltelenül felszívódott alapszövegeket újra s újra más szempontok alapján vizsgált meg. […] A vezérmotívumok fel-felmerülése: dallamváltozatok más fekvésben: a szerző küzdelmét visszhangozzák egy-egy alapszöveg megértésére, kibontására. […] A lábjegyzetek sokasága megannyi adósságlevél, főhajtás azok előtt, akiknek munkáit felhasználtam, termékeny szellemüket hasznosítottam. S ha sikerült a zsidóság kulturális szerepének felfogásán bármit igazítanom, a történelmi tudat és emlékezet feltisztításán munkálkodnom, nem dolgoztam hiába.”
(Ungvári Tamás)

Kiadó: Scolar Kiadó
Kategória: Történelem
Kapcsolódó könyvek

Breviárium

10%3 600 Ft3 999 Ft

Kosárba
Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom